Dakreparatie: tips

Als huiseigenaar is het belangrijk om aandacht te besteden aan het dak van je huis. Het dak beschermt je tegen weer en wind en een goede conditie van het dak kan lekkages en andere schade voorkomen. 

Het is belangrijk om regelmatig het dak van je huis te inspecteren, vooral na zware regenval of stormachtig weer. Hier zijn enkele zaken waar je op moet letten tijdens de inspectie:

Dakpannen en dakbedekking

Controleer of er dakpannen ontbreken, gebroken of verschoven zijn. Inspecteer ook de dakbedekking op scheuren, blaren, of losse randen.

Dakgoten en afvoerpijpen

Controleer of de dakgoten en afvoerpijpen verstopt zijn en of er geen scheuren of gaten in zitten. Zorg ervoor dat het water goed weg kan stromen en niet op het dak blijft staan.

Schoorstenen en ventilatie

Inspecteer de schoorstenen op scheuren en beschadigingen. Zorg ook voor goede ventilatie om vochtproblemen te voorkomen.

Reparatie en onderhoud van het dak

Als je schade of problemen aan het dak hebt geconstateerd, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele tips om reparaties en onderhoud uit te voeren:

Reparatie van dakpannen

Als er dakpannen ontbreken, beschadigd zijn of verschoven zijn, moeten deze vervangen worden. Gebruik hierbij dezelfde soort dakpannen en zorg ervoor dat de pannen goed aansluiten.

Reparatie van de dakbedekking

Als er scheuren, blaren of losse randen in de dakbedekking zitten, moeten deze gerepareerd worden. Gebruik hiervoor een speciale reparatielak of -pasta.

Schoorsteenreparatie

Als de schoorsteen beschadigd is, moet deze gerepareerd worden om lekkages te voorkomen. Gebruik hiervoor een speciale reparatielak of -pasta.

Onderhoud van de dakgoten en afvoerpijpen

Maak de dakgoten en afvoerpijpen regelmatig schoon om verstoppingen te voorkomen. Controleer ook of er scheuren of gaten in zitten en vervang deze indien nodig.

Kosten dakreparatie

Werkzaamheden Gemiddelde kosten *
Zwakke gedeeltes dakbedekking plat dak vervangen €250,- tot €300,- per m²
Reparatie met bitumen €250,- tot €280,- per m²
Reparatie met EPDM €260,- tot €290,- per m²
Kapotte dakpannen vervangen €150,- tot €350,- per m²
Nokvorsten vervangen €50,- tot €100,- per meter
Dakgoten vervangen €65,- tot €100,- per meter
Voorrijkosten €40,- (overdag) €80,- (‘s nachts)
Beschadiging opsporen €300,- tot €400,-

Bron: https://www.dedakspecialist.nl/kosten-dakreparatie/

Het inhuren van een dakdekker

Als je twijfelt over de staat van je dak of als je zelf geen reparaties wilt uitvoeren, is het verstandig om een dakdekker in te huren. Hier zijn enkele tips bij het selecteren van een dakdekker:

Ervaring en certificering

Kies een dakdekker met ervaring en certificering. Vraag om referenties en bekijk recensen.

Verzekering en garantie

Kies een dakdekker met een goede verzekering en garantie. Dit beschermt je tegen eventuele schade tijdens de reparaties en biedt je extra zekerheid.

Prijs en offertes

Vergelijk de prijzen en offertes van verschillende dakdekkers voordat je er een kiest. Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar zoek naar een balans tussen prijs en kwaliteit.

Het regelmatig inspecteren, onderhouden en repareren van je dak kan lekkages en andere schade voorkomen. Als je zelf geen reparaties wilt uitvoeren, is het verstandig om een ervaren en gecertificeerde dakdekker in te huren. Vergeet niet om de prijzen en garanties te vergelijken voordat je een keuze maakt.