Loodgieters en dakwerken

Wanneer er iets aan het dak moet gebeuren denken mensen vaak meteen aan dakdekkers. Maar wist je dat ook loodgieters werkzaamheden aan het dak kunnen verrichten? In dit artikel bespreken we de drie meest voorkomende werkzaamheden van loodgieters omtrent dakwerken.

Een daklekkage verhelpen

Een belangrijke taak van loodgieters is het oplossen van lekkages, zowel in als op het huis. Hier hoort het dak uiteraard ook bij. Het meest voorkomende probleem bij een daklekkage is een gesprongen leiding. Dit is te herkennen aan lekkages in en aan de onderkant van de muur. Het water kan zich zo binnendringen. Het gaat om een transparante natte plek en is meestal te vinden in de buurt van een radiator.

Vaak zijn er verschillende oorzaken bij schuine en platte daken. Bij een lekkage van een schuin dak zie je vaak dat er iets mis is met de dakpannen, deze zijn dan bijvoorbeeld gescheurd of gebroken. Bij een plat dak zie je dat de oorzaak vaak komt door verwering van de dakbedekking. Daarnaast zou je ook nog een lekkage kunnen vinden in het dakraam of dakkapel. Bij het dakraam komt het vaak door een lekkende schoorsteenaansluiting. Bij een dakkapel ligt het meestal aan de plaatsing.

De eerste stap bij een daklekkage is identificeren waar de lekkage te vinden is. Een lekkage van buitenaf komt vaak door het weer zoals regen en sneeuw. Van binnenaf zou het kunnen komen door een gesprongen leiding. In het geval van een lekkage aan de binnenkant schakel je altijd een loodgieter in. Er zijn loodgieters die ook lekkages aan de buitenkant kunnen verhelpen, het is dan wel belangrijk een loodgieter te zoeken die tevens een specialisatie in dakwerken heeft.

Dakbedekking plaatsen

Sommige loodgieters zijn ook gespecialiseerd in het plaatsen van dakbedekking. Dit is mogelijk voor zowel platte als hellende daken. De loodgieter weet precies hoe de dakbedekking het best geplaatst moet worden zodat het dak waterdicht is. Zo voorkom je lekkages en is het huis tevens beter geïsoleerd.

Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar. Elk soort heeft zijn eigen levensduur en sterkte. Een loodgieter kan je adviseren over de beste optie voor je huis. Daarnaast zit er ook nog een verschil in de opties voor hellende en platte daken, je laat je dus het best adviseren door een loodgieter voor je een keuze maakt.

Repareren van dakgoten

Ook het repareren van dakgoten hoort bij het takenpakket van een loodgieter. Hierbij worden de dakgoten gerepareerd of geheel vervangen. Wanneer je dakgoten laat vervangen moet je een aantal keuzes maken:

  • Welk materiaal kies je? Je hebt de keuze tussen metalen en kunststof dakgoten. Zink is de meest voorkomende metalen optie. Bij kunststof kan je denken aan polyester of pvc.
  • Welke onderdelen laat je repareren? Een dakgoot bestaat uit meerdere onderdelen, zoals de dakgoot en regenpijp. Hierbij moet je ook denken aan materiaal waarmee de dakgoten zijn bevestigd, zoals beugels.
  • Heb ik interesse in extra opties? Bij het laten repareren van de dakgoten worden vaak extra mogelijkheden aangeboden. Denk aan het plaatsen van een gootdrain of het bekleden van de dakgoot.

Zoals je leest verrichten loodgieters dus ook dakwerken werkzaamheden uit. Op loodgieters.in vind je een overzicht van alle loodgieters in Nederland.