Welke werkzaamheden vallen onder dakwerken?

Je kan je vast wel inbeelden wat er allemaal wordt verstaan onder dakwerken. Toch hebben mensen vaak een verkeerd beeld wat er precies wordt verstaan onder de verschillende soorten dakwerken. In het onderstaande artikel leggen we de meest voorkomende werkzaamheden uit.

Dakinspectie

Een dakinspectie bestaat uit de controle van het gehele dak. De dakdekker kijkt dus niet alleen naar de constructie van het dak, maar ook naar bijvoorbeeld de dakpannen en dakgoot. Alles van het dak wordt grondig geïnspecteerd om te kijken of er iets mis is en wat er kan worden gedaan om de kwaliteit te verbeteren.

Het wordt aangeraden om regelmatig een dakinspectie in te plannen. Wanneer je op tijd problemen ziet zal de schade beperkt zijn.

Dakreparatie

Een dakreparatie bestaat uit verschillende taken. Zo heb je bijvoorbeeld de reparatie van dakgoten, maar ook het oplossen van een lekkage. De dakdekker kan op verschillende manieren een dakreparatie uitvoeren: bijvoorbeeld door gebruik te maken van een speciale reparatiepasta of het vervangen van oude dakbedekking.

Het is verstandig om direct een dakdekker in te schakelen wanneer er iets mankeert aan het dak. Kleine problemen kunnen uitgroeien tot ernstige problematiek. Lees ook over daklekkage.

Dakrenovatie

Een dakrenovatie bestaat uit het laten renoveren van het gehele dak. Dit wordt vaak gedaan omdat er slijtage zichtbaar is, maar is tegenwoordig ook een populaire manier om de uitstraling van het huis op te frissen en de kwaliteit van de woning te verhogen.

Een dakrenovatie bestaat uit grote klussen. Denk aan vernieuwingen aan het dak, zoals het plaatsen van een dakkapel of een dakcoating. Een dakrenovatie is een uitstekende oplossing mocht het dak niet meer te repareren zijn.

Dakgoten plaatsen

Dakgoten hebben een belangrijke functie, ze zorgen namelijk dat water snel wordt afgevoerd en niet langs de gevel loopt. Het plaatsen van dakgoten begint bij het plaatsen van beugels. Vervolgens worden de dakgoten in de beugels geplaatst. Het systeem moet er ook voor zorgen dat er geen lekkages kunnen ontstaan.

Bij het plaatsen van dakgoten heb je de keuze tussen verschillende materialen. Ook zijn er verschillende goottypes. Wanneer je niet weet welke optie het beste is voor je situatie zou je dit altijd kunnen bespreken met een dakdekker.

Dakpannen vervangen

Dakpannen hebben een beschermende functie, het is daarom ook belangrijk dat ze in goede staat verkeren. Als ze beschadigd of poreus zijn is het verstandig deze te vervangen. Schade aan dakpannen is makkelijk te herkennen, bijvoorbeeld door barsten.

In de meeste gevallen hoeven er maar een paar dakpannen te worden vervangen. Zijn de dakpannen poreus? Dan moeten ze vaak allemaal worden vervangen. Hierbij heb je wel direct de optie om extra isolatie te plaatsen.

Nieuw dak plaatsen

De laatste optie de we bespreken is het plaatsen van een nieuw dak. De meest ingrijpende klus. Een nieuw dak wordt meestal alleen geplaatst bij nieuwe woningen, maar is ook mogelijk wanneer de dakconstructie dusdanig is beschadigd dat het aan vervanging toe is.

Bij een hellend dak bestaat het uit een houten balkenconstructie, hierbij zit ook isolatie en dakbedekking. Bij een plat dak wordt er vaak gewerkt met een combinatie van isolatie met een laag bitumen of EPDM.

Op deze website vind je meer informatie over dakwerken.