Een daklekkage: hoe ga je er mee om?

Lekkage in huis is alles behalve leuk. Met name bij een daklekkage is het zaak dit zo snel mogelijk op te lossen. In dit artikel lees je hoe om te gaan met een daklekkage.

Op zoek naar de oorzaak

Een lekkage kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het bijvoorbeeld liggen aan de dakbedekking. Bij een schuin dak komt het soms voor dat er een dakpan kapot is, scheef ligt of zelfs mist.

Bij schuine daken kan de zichtbare lekkageplek binnenshuis misleidend zijn. Door de aftimmering, isolatie of het plafond wordt het water vaak vastgehouden en op een later moment op een andere plek zichtbaar. Bij platte daken ligt de oorzaak vaak bij een slechte afwatering van het regenwater.

Naast de dakbedekking kunnen ook het daklood of de dakgoten een rol spelen. Door slecht aansluitend daklood of verstopte dakgoten kan het vocht een weg naar binnen vinden.

Snel actie ondernemen en erger voorkomen

Door snel actie te ondernemen kun je erger voorkomen. Het schoonmaken van de dakgoot of waterafvoer kun je goed zelf uitvoeren. Je zorgt er op deze manier voor dat er niet nog meer water naar binnen komt. Het is ook verstandig om binnenshuis het eventuele overtollige water snel weg te halen en zo veel mogelijk schoon te maken.

Hulp inschakelen voor een goede oplossing

Mocht de oorzaak iets serieuzer zijn dan een verstopte regengoot, is het verstandig om hulp in te schakelen van een specialist. Je zorgt daarmee voor een langdurige oplossing. Zo heb je de minste kans op een nieuwe lekkage. Laat het in ieder geval niet liggen. Een lekkage gaat niet vanzelf weg, ook al is deze tijdelijk minder zichtbaar. Meer informatie over lekkage op Joslaan.nl.

Laten drogen

Wanneer de bron van de lekkage is gevonden en verholpen, is het zaak de boel eerst goed te laten drogen. Pas nadat het plafond of de muur droog aanvoelt en ook vanbinnen droog is, kun je eventueel opnieuw schilderen. Doe je dit niet, dan riskeer je afbladerende verf of ribbels in het behang.

Kosten lekkage

De kosten van lekkageschade zijn natuurlijk afhankelijk van de soort schade. Het opsporen en herstellen van een lekkage kost gemiddeld tussen de €85,- en €115,-. Moet er ook hout vervangen worden, is er nieuwe dakbedekking nodig of wil je opnieuw schilderen? Dan lopen de kosten al gauw op tot €300,- of €500,-.

Voorkomen is beter dan genezen

Het kan je heel wat geld en zorgen besparen door goed voorbereid te zijn. Denk aan het regelmatig controleren van regengoten, dakbedekking en waterleidingen. Ook het afsluiten van een verzekering helpt hierbij. Gelukkig valt veel lekkageschade onder de opstalverzekering. Deze is verplicht voor veel woningeigenaren. Deze heb je daarom waarschijnlijk al afgesloten. Ook schade door daklekkages worden door deze verzekering vergoed.